Skip navigation

Stadshuskällaren | Profilrestauranger


253
283|284|285|286|287|288|289|343|369 0

Nobelmenyer

1901
Hors d’oeuvres
Pocherad slätvarsfilé med tryffel och vitvinsås
Helstekt oxfilé Imperial
Stekt järpbröst med Madeirasås
Nobelglassparfait
Frukttartlette

1902
Hors d’oeuvres
Kalvconsommé
Hummer à la Vanderbilt
Tournedos med duxellefyllda tomater
Stekt rapphöna med jungfrusallad
Glasstårta à la Grand Hotel

1903
Hors d’oeuvres
Falsk sköldpaddssoppa
Slätvarsfilé à la Amiral
Kall järpe med Champagnekokt tryffel och tuppkammar
Stekt kyckling med sallad
Glace Royal

1904
Hors d’oeuvres
Consommé med pastejer
Sjötungsfilé à la Duroc
Kall kyckling à la Jeanette
Stekt fasan med sallad
Glace à la Grand Hotel

1905
Hors d’oeuvres
Hönsconsommé med sparris
Sjötungsfilé à la Gentil homme
Lammsadel med sparris och tryffel
Kall rapphöna med sallad och kronärtskockor
Glassbomb

1906
Hors d’oeuvres
Falsk sköldpaddssoppa
Gösfilé med griljerade tomater och färska champinjoner
Kyckling med ärter, morötter och bacon
Kall vaktel med tryffel och sparris
Glassbomb

1907
Ingen bankett på grund av Oscar II:s frånfälle

1908
Hors d’oeuvres
Consommé med blomkål och haricots verts
Sjötungsfilé med sparris, tryffel och tomattärningar
Lammsadel med Choronsås
Stekt fasan med kronärtskockor och sallad
Glace à la Victoria

1909
Hönsconsommé med frikadeller och tryffel
Piggvarsfilé Polignac
Oxfilé med kronärtskocksbotten,blomkål Hollandaise
Stekt kyckling med Romainsallad
Färska haricots verts
Päron à la drottning Victoria

1910
Hönsconsommé med kalvfrikadeller
Sjötungsfiléer med hummer och hummersås
Rimmad lammsadel med Madeirasås
Kall stekt järpe med gåsleverpuré och tryffel
Grön sparris med jungfruvinägrett
Glassbomb Nabob

1911
Consommé
Piggvar med hummer och tryffel i hummersås
Kall kyckling med sallad
Vaktel med kronärtskocksduchesse
Charlotte à la Râchel

1912
Consommé
Slätvar med tryffel och champinjoner i vitvinssås
Lammsadel med bearnaisesås
Kyckling med mousselinesås, sparrisknoppar och tryffel
Glassparfait à la Nobel samt praliner

1913
Consommé
Piggvar à la Walewska
Kyckling med haricots verts och oxmärg
Vaktel med kronärtskocksbottnar
Pralinparfait

1914 – 1919
Inga banketter på grund av första världskriget

1920
Consommé med säsongens färska grönsaker
Kall lax med griljerade tomater, haricots verts
Rådjurssadel med kronärtskocksbotten, blomkål Hollandaise,
sparrisknippen
Aprikosparfait med Petits fours

1921
Falsk sköldpaddsoppa
Piggvarsfilé à la Walewska
Lammsadel med grönsaker och Choronsås
Inkokta päron med vaniljglass och hallonsås

1922
Kalvconsommé med varma ostpastejer
Piggvarsfilét à la Mornay
Stekt orre, pastejer fyllda med sparris och tryffel
Glassoufflé

1923
års meny saknas

1924
kunde Nobelpristagarna ej delta

1925
Klar consommé
Gratinerad gösfilé à la Mornay
Kalkon Nicoise med kronärtskocksbottnar Princesse
Parfait Nelusko

1926
Viltconsommé med krutonger
Ångkokt slätvarsfilé med champinjoner och tomat
Lammsadel med primörer och kronärtskocksbotten
Ananas med glass, banan och maraschino

1927
Kalvconsommé med sherrysmak
Piggvarsfilé à la Normande
Anka á la Orange med kronärtskocksbottnar
Pralinbomb med Petits fours

1928
Hönsconsommé med oxtunga och tryffel
Pocherad piggvar med ostron, tryffel och vitvinsås
Järpe fylld med mousselinfärs, kronärtskocksbotten, Madeirasås
Glassoufflé

1929
Kalvconsommé med tryffel
Champagnepocherad sjötungsfilé
Stekt kall anka med bacon,lök ,ärtor och sallad
Glassbomb med nötter och Petits fours

1930
Falsk sköldpaddsoppa
Laxforell med tryffel, tuppkammar och champinjoner
Stekt ungkalkon med kronärtskockor, sallad, gelé
Toscaparfait med aprikosglass och frukttärningar

1931
Purésoppa på färska champinjoner
Ångkokt sjötungsfilé i cognac och räksås, tryffel
Stekt anka med selleri
Glassoufflé med curacao och Petits fours

1932
Falsk sköldpaddsoppa
Vitvinspocherad piggvar med ostron, musslor, tryffel och pastejer fyllda med kräftstjärtar och champinjoner
Stekt anka med risottofyllda tomater, Madeirasås
Glassoufflé med violsmak och Petis fours

1933
Viltconsomme med ris, ostkrutonger
Sjötungsfilé med musslor och räkstjärtar, Bercysås
Stekt kyckling med grönsaksfyllda kronärtskocksbottnar
Glassbomb med sockrade hackade kastanjer, Petits fours

1934
Falsk sköldpaddsoppa
Pocherad sjötungsfilé med sparris, kräftstjärtar, tryffel
Kall fasan med bacon, gåslever, surkål och potatispuré
Moccaglassbomb med pistasch och körsbärsgrädde

1935
Consommé Chesterfield med ostpastej
Sjötungsrullad med pilgrimsmussla, mangold, Champagnesås
Rådjurssadel Lucullus, fågelfärsbullar, Madeirasås, potatiskaka
Moccaglassparfait med Petits fours

1936
Falsk sköldpaddssoppa
Sjötungsfileér
Järpbröst med smörstekt banan, Waldorfsallad
Glace au Four

1937
Kalvconsommé med ostpastejer
Slätvarsfile med musslor, scampi, vitvinsås
Kall anka med kronärtskockor, glacerade kastanjer
Nougatglassparfait

1938
Hönsconsommé med oxtunga och tryffel
Kall sjötungsfilé med caviarsås
Stekt kyckling med kronärtskocksbottnar, tryffel, sallad
Glassoufflé med frukttärningar

1939 – 1944
inga banketter på grund av andra världskriget

1945
Champinjonsoppa à la créme
Rensadel à la Suédoise med smörkokta haricots verts
Glassbomb à la “Stadshuset”

1946
Skaldjursconsommé
Helstekt renfilé med lingongräddsås, selleripuré
Inkokta päron med glass

1947
Sandwiches
Stekt kyckling med selleri, majrovor, lök, bacon
Äppeltårta med vaniljsås

1948
Kalvconsommé med ostsnittar
Helstekt oxfilé med champinjoner och tryffel
Päron Belle Héléne

1949
Sparrispuré
Sprängd gås med rödkål och pepparrotsgrädde
Napoleontårta

1950
Champinjonsoppa
Oxfilé med kronärtskocksbotten och Bearnaisesås
Nobelglassparfait med Petits fours

1951
Hummer med sparris,tryffel och bearnaisesås
Stekt kalvfilé med Polignacsås och tryffel
Nobelglassparfait med Petits fours

1952
Laxpirog med brynt smör
Stekt ungtupp med sallad och Madeirasås
Nobelglassparfait med Petits fours
Glace au Four

1953
Hummer med sparris, tryffel och bearnaisesås
Rådjurssadel med pepparsås och kastanjepuré
Fruktsavaräng med Marashino

1954
Rökt laxöring med gräddstuvad spenat
Stekt oxfilé med kronärtskockor,tryffel och champinjoner
Päron med pistaschglass och chokladsås

1955
Hummersoppa
Stekt oxfilé med oxmärg, Pommes Parisienne
Fruktbavaroise med spunnet socker

1956
Pocherad lax i rödvinsås
Kall kalkon i gelé med Mimosasallad
Hjortronparfait med mandelflarn

1957
Laxforell Parisienne med sauce verte
Stekt fasan med portvinsås och Romaine sallad
Cognac -och champagne kokta päron, fryst grädde

1958
Pocherade sjötungsfileér i rödvin, bacon, champinjoner
Kallt ankbröst i portvinsgelé med apelsinsås
Nobelglassparfait

1959
Piggvarsfilé med champagnesås och smörris
Kall kyckling i gelé med Waldorfsallad
Flamberade päron med Frangipanekräm

1960
Klar consommé
Stekt lammsadel med pimientosås och grönsallad
Äppelsavaräng med Rom och vispad grädde

1961
Sjötungsfileér i vitvin med curryris
Kall orre och tjäder med tryffel, gåslever och Madeirasås
Waldorfsallad
Päron i Champagne med vaniljsås

1962
Rökt laxöring à la Parisienne
Stekt lammsadel med pimientosås och grönsallad
Persika i Grand Marnier, grädde Chantilly

1963
Bräserad lax à la Madrid
Kall unganka i gelé med gåslever och Madeirasås
Päron i Champagne med vaniljsås

1964
Varmrökt piggvar med Gourmetsås
Järpe i gelé med gåslever och Waldorfsallad
Persika i Grand Marnier, Petits fours

1965
Färserade sjötungsrullader
Tryfferad unghöna i gelé, sparris i vinägrett
Madeirasås med gåslever
Ananas i likör, Petits fours

1966
Varmrökt piggvar med Gourmetsås
Rapphöna à la Bohemienne, Mimosasallad
Vaniljglass med chokoladsås

1967
Rökt lax, kronärtskocksbottnar på bladspenat, pepparrotsgrädde
Vildand Provencale, Madeirasås och sallad
Nobel Gala päron

1968
Avocado med hummer och Gourmetsås
Lammsadel med gräddstuvade murklor, Madeirasås och Waldorfsallad
Ananasglassparfait med Petits fours

1969
Laxfylld avocado med sås Gourmet Moscovite
Färserad oxfilé med tryffelsås
Apelsinsorbet

1970
Varmrökt lax, kronärtskocksbotten på bladspenat med Mousselinsås
Färserad renfilé med Geneversås och Pommes Dauphines
Hjortronsavaräng med mockagrädde

1971
Tryfferad piggvarsmousse i Champagnegelé
Stekt unghöna med gräddsås, brysselkål, morötter och champinjoner
Grand Marnierglassufflé

1972
Varmrökt piggvar med Hollandaisesås
Dilammstek med Madeirasås och tomat sallad
Glass à la Suedoise

1973
Rökt lax med pocherat ägg
Oxfilé Charlemagne
Ananasparfait

1974
Varmrökt lax med Hollandaisesås
Rådjursstek med geneversås och sallad
Apelsinsorbet

1975
Kall slätvar med räksås
Stekt snöripa med tryffel och gåsleversås, rönnbärsgelé, säsongsallad och Pommes Troi couronne
Lingonglassparfait med mandelkakor

1976
Vermouthpocherade sjötungsfileér med pilaffris
Kall järpmousse med tryffelsås och Waldorfsallad
Nobelglassparfait

1977
Laxpaté med örtsås
Enbärshalstrad snöripa med rönnbärsgelé och sallad
Nobelglassparfait

1978
Kall hummer Parisienne
Calvadosbräserad unganka med äppelkompott
Nobelglassparfait

1979
Kall piggvarsfilé med löjrom och Hollandaisesås
Helstekt kalvsadel med murkelsås och haricotvertsallad
Nobelglassparfait

1980
Rökt lax på spenatbädd med förlorat ägg
Renfilé med kantareller och akvavitsås. Lyonnaisepotatis
Nobelglassparfait

1981
Laxmousse med kräftsås
Älgfilé med murkelsås,brysselkål och gelé, purjolökspotatis
Nobelglassparfait

1982
Gravad renfilé med Dijonsenapsås
Vätternröding bräserad i dill och grädde
Nobelglassparfait

1983
Snöripsmousse med gräddsås
Murkelfärserade sjötungsfiléer med Vermoutsås, ris
Nobelglassparfait

1984
Enbärsgravad lax med senapsås och murkelpastej
Vildand med svart vinbärssås, morotskaka, sallad
Nobelglassparfait

1985
Kräfttimbal med basilikasås
Lammsadel med cognacsgräddsås, pommes Alumettes
Nobelglassparfait

1986
Färskrökt lax med löjromsås
Ugnsstekt fasan med skogssvampstimbal
Nobelglassparfait

1987
Tryfferad hummerpaté med krassesås
Harsadel med grönsaksfyllda äppelringar, Calvadossås
Nobelglassparfait

1988
Gravad röding med grönärtsås
Färserad kronhjortsfilé med murkel och kantarellsås
Nobelglassparfait

1989
Paté på rökt ål och sjötunga med forellromsås
Marinerad älgrygg med lingongräddsås
Nobelglassparfait

1990
Riptimbal på salladsbädd med örtsås
Enbärshalstrad röding med sparris, dillgrädde och ris
Nobelglassparfait

1991
Nässelsoppa med vaktelägg
Tartar på gravad lax med röd paprikacréme
Stekt ankbröst med havtornsås och rotfruktskompott
Nobel Gala glassparfait

1992
Terrin på lax,sjötunga,dill och gräslök, ängsyresås med löjrom
Helstekt lammytterfilé med honungsglacerade morötter, svartrötter, stekt ekskivling och äppelcidersås
Nobelglassparfait

1993
Gravad röding på bädd av rättika med laxrom, honungsvinägrett à la Raineri
Helstekt renytterfilé med trattkantareller, kålrabbitimbal, björnbärssås, potatispuré med skivad svartrot
Nobelglassparfait

1994
Rullader på rökt ankbröst, mango och mangold
Kalvfilé med salvia och PomPomsvamp, spenatfylld tomat, potatisplättar med ingefära
Nobelglassparfait med spunnet socker

1995
Lättrimmad västerhavstorsk med ängsyra, äppelsallad
Örtstekt kronhjortsfilé med ragu på björksopp, zucchini och bacon, svartvinbärsås och potatisbakelse
Nobelglassparfait med spunnet socker

1996
Hummeraladåb med blomkålscréme och löjrom
Färserad pärlhöna med rostade rotfrukter, citrussås, puré på mandelpotatis
Nobelglassparfait med spunnet socker

1997
Jordärtskocksbakelse med rökt lax och hummer
Stekt duvbröst med ragu på Karl-Johan svamp och lårkött, syrlig hallonvinägersås, potatis och lökkompott
Nobelglassparfait med spunnet socker

1998
Marinerad kronärtskocksbotten fylld med räkor, kräftor och färsk fänkål
Timjan- och svartpepparstekt kycklingbröst med jordärtskockssås, svamprulle och ragu på grönsaker
Nobelglass med spunnet socker

1999
Jordärtskockscrème med hummer och löjrom
Vitkålslindad lammytterfilé med sötsur dillsky, puré på potatis- och cheddar, små grönsaker
Kryddglass med ananassorbet, kompott på ananas och passionsfrukt

2000
Terrin på hälleflundra och havskräfta med marinerade pilgrimsmusslor, löjroms crème fraiche och späd sallad
Citronstekt ankbröst med västerbottentimbal, ragu på kantareller och jordärtskocka samt örtpotatispuré
Vaniljglass med lingonsorbet

2001
Hummer och blomkålsknoppar på blomkålspuré, havskräftsgelé och havskorallsallad. Nobelbröd.
Ankleverfylld vaktel med ragu på Karl-Johansvamp, soltorkade tomater, färsk grön sparris, Madeirasky och körvelpuré.
Vaniljglass och svartvinbärsparfait på tunn marängbotten med knäckflarn.

2002
Tartelett med getost och rödbeta samt marinerade pilgrimsmusslor och havskräftor med tryffelvinaigrette. Nobelbröd.
Kryddstekt svensk hjortfilé med rostade rotfrukter, lingonchutney och kanelsky, serveras med rostade rattepotatisar.
Päronterrin på vanilj & chokladbavaroise smaksatt med päronbrännvin samt päron-champagnesorbet & päronkaramellsås

2003
Sélection Suédoise – Löjroms cheese cake, Kräftströmming, Gravlax med gurka, salladslök och senap, Inkokt havskräfta med
jordärtskockscréme, Kvibillemousse på kavring
Murkelfärserad pärlhöna med ragu på Karl Johansvamp, bondbönor, pumpa och haricots verts, serveras med potatisterrin
och svampsås
Kaffebavaroise på mandel- och kaffebotten, med punsch- och likörpralin

2004
Hummer- och tomatterrin med löjrom. Nobelbröd
Kalvytterfilé med rotfruktsragu, potatiskaka
och rödvinssky
Mandelmousse med hjortron samt mándelmjölkssorbet

2005
Kräftpannacotta med fänkålsbakad fjällröding, pilgrimsmussla och havskräfta samt späd sallad. Nobelbröd
Trumpetsvampinbakat ripbröst med karamelliserat äpple, inkokt lök och bondbönor, serveras med Calvadossås och potatisbakelse
Citron- och yoghurtmousse med åkerbärsmarmelad, färska hallon
samt hallon- och åkerbärsås

2006
Mosaik på rimmad lax och pilgrimsmusslor
med Kalixlöjrom samt gurk- och äppelsallad
Nobelbröd
Örtbakad lammrygg med olivglacerade grönsaker,
potatis- och jordärtskockspuré samt portvinssås
Ananasparfait på mandel- och kanelbotten
med karamelliserad ananassallad, smaksatt med mynta

2007
Hummeraladåb med dillbakad hälleflundra
och Kalixlöjrom, serveras med blomkålscréme samt äppelsallad. Nobelbröd
Ungtupp från Skåne med tuppkorv smaksatt med salvia, serveras med mandelpotatis- och rotselleriterrin samt silverlökspuré, kronärtskocka och rödvinssås
Hallon- och svartvinbärsterrin med pistagebottnar samt vaniljglass

2008
Bakad sjötunga med svenska skaldjur samt fänkål,
ostronört och skaldjursdressing, Nobelbröd
Svensk kalvfilé med Karl-Johansvamp, sellericréme, kalvsky med rödvin och timjanpotatisterrin
Päron Belle Hélène 2008
Ingefära- och vaniljkokt päron på chokladglacerad
mandelbotten med mörk chokladcréme samt
vaniljglass och päronmarmelad

2009
Hummerconsommé med skaldjurstartar, hummer och Kalixlöjrom. Nobelbröd
Tryffelfärserad vaktel med persiljerot, brysselkål, svamp,
mandelpotatispuré och portvinssås
Citron- och färskostmousse med havtornsorbet

2010
Ankgalantine med äpplen, pumpa, ättiksgrönsaker och kryddig gelé. Nobelbröd
Tryffelstekt piggvar med vintersallad och kantareller samt oxsvanstryffelsky
Len mjölkchoklad- och apelsinbavaroise smaksatt med Gammeldansk Bitter,
serveras med apelsinsallad

2010 års Nobelmeny kan avnjutas oavsett storlek på sällskapet och behöver bokas senast dagen innan.

Grupper om minst 8 personer kan välja Nobelmeny från 1901 till föregående års, för detta vill vi ha bokningen
5 arbetsdagar före ankomst.
Pris för 6-rätters meny på förfrågan.
Pris för 4-rätters meny 1615:- / person.
Pris för 3-rätters meny 1450:- / person.
Priset inkluderar tillhörande drycker, kaffe, mineralvatten, garderobsavgift, 25% moms och gäller t o m 9 december 2011